Dovolenka karavanom na jar, na jeseň a v zime

Nie len v letných mesiacoch sa jazdí karavanom na dovolenku a výlety. O tom, kam môžete zájsť a ako si to užiť, sa dozviete v tomto príspevku.

Kam ale vyraziť a ako si ju užiť?

Môžete využiť veľké množstvo ponúk hotelov a penziónov ako v Českej republike, tak napríklad v susednom Rakúsku alebo Nemecku a pobyt spojiť s výletmi či lyžovaním.

Lenže táto forma dovolenky Vás už nebaví, alebo ste jej presýtení. Aké sú teda iné možnosti?

Nie je nič jednoduchšie, než vziať karavan, celú svoju rodinu, bicykle, lyže, plavky a poriadne si to užiť. Dovolenka v karavane Vám totiž ponúka veľké množstvo zážitkov v relatívne krátkom čase. A nemusíte jazdiť ďaleko. Nech si už vyberiete Českú Republiku, alebo napríklad Nemecko či Rakúsko, všade na Vás čakajú len zážitky. Vďaka karavanu nebudete musieť riešiť karavanové státie či možnosti stravovania. Dá sa s ním zastaviť a prenocovať prakticky kdekoľvek a zároveň nie ste obmedzovaný pobytom na jednom mieste a vďaka dobre vybaveným kuchyniam bez problému celej Vašej rodine aj uvaríte. Ušetríte tak náklady za stravovanie v reštauráciách.

V prípade Nemecka a Rakúska máte možnosť využiť spojenia cyklistiky a kúpanie v termálnych kúpeľoch. Navyše, v Nemecku je aj veľké množstvo karavanových státí zadarmo, či za mierny poplatok, a vy sa tak môžete vyhnúť pobytom v drahých kempoch.

V Rakúsku síce nebudete môcť kempovať mimo kempy, či platené karavanové státie, avšak odmenou Vám budú nádherné cyklotrasy, či zjazdovky, ktoré si môžete poriadne prejsť a večer si oddýchnuť vo Vašom dočasnom „domove na kolieskach“.

Za nás môžeme odporučiť obľúbené Tirolsko, ktoré ponúka ohromné ​​množstvo príležitostí k zážitkom v týchto jesenných mesiacoch. Bonusom pre Vás bude skutočnosť, že už teraz tam môžete lyžovať na tunajších ľadovcoch. Prehľad, aké ľadovce nájdete v tejto oblasti si môžete prečítať napríklad na stránke o Tyrolských ľadovcoch.

Ak Vás zaujímajú aktuálne informácie z tejto oblasti, odporúčame navštíviť FB Tirolsko, kde sú denne pridávané aktuálne informácie z tejto spolkovej krajiny v českom jazyku.

Ak sa rozhodnete pre turistiku v Alpách, nie je nič jednoduchšie, než si doma naplánovať ciele a potom len karavanom prechádzať z miesta na miesto a v medzičase si vybrané lokality prejsť a prezrieť. Inšpiráciu môžete hľadať napríklad TU.

Nemusíte sa báť ani nepriazne počasia. Ak sa počasie pokazí, aj v tejto krajine je dostatok termálnych kúpeľov a aquaparkov, kde si doprajete veľké množstvo relaxácie a ešte tým urobíte radosť partnerovi či deťom. Ráno sa zobudíte a sami sa rozhodnete, či naplánovaný výlet uskutočníte, alebo sa pôjdete ohriať do kúpeľov.

Kde ale budem sušiť veci a naozaj sú karavany dnes vybavené tak, že pobyt v ňom, v prípade nepriazne počasia, bude príjemný?

Dnešné karavany sú už veľmi dobre vybavení pre pobyt v chladnejšom počasí a tiež mávajú veľmi dobre vyriešené kúrenie. Nemusíte sa tak báť toho, že Vám bude v noci zima. Rovnako tak väčšina obytných áut na prenájom počíta s Vaším kempovaním mimo kempy počas minimálne troch dní. Preto ani o elektrinu či vodu by ste nemali mať núdzu.

A aké ďalšie možnosti máte na dovolenke karavanom mimo hlavnej sezóny?

Odpoveďou Vám môže byť napríklad aj narastajúci trend zimného karavaningu, kedy s obytným autom stojíte priamo pod zjazdovkou. V dnešnej dobe, najmä v Rakúsku, také miesta nájdete a väčšinou majú v blízkosti nonstop prístupné WC. Len nezabúdajte, že ak takto „kempujete“, je potrebné dodržiavať určité pravidlá. Základnú etiketu kempovanie si môžete prečítať TU.

Ku zjednodušeniu vyhľadávanie týchto státí, Vám môžu pomôcť rôzne karavanistické aplikácie. V Českom jazyku to je napríklad webová aplikácia Skiing-parking-camping, do ktorej aktívni karavanisi pridávajú miesta pre tieto státia. Ak teda aj vy nejaké to miesto poznáte, neváhajte a pridajte ich tam. Vďaka tomu sa totiž zimný karavaning v Českej a Slovenskej republike bude ešte viac rozširovať. Nutné dodať, že túto aplikáciu vytvoril a prevádzkuje nadšený karavanista a lyžiar Marek Kunc, čo Vám ešte viac zabezpečuje objektívnosť poskytovaných informácií.

Ak sa rozhodnete pre dlhší pobyt, môžete využiť ponuku zimných kempov, ktorých nájdete tiež veľké množstvo. Výhodou pobytu v týchto kempoch je bezplatný skibus z kempu do lyžiarskeho strediska, prístup do vyhrievaných spŕch a toaliet, alebo sušiarne oblečenia či vyhrievaná lyžiareň, kde si svoju lyžiarsku výbavu cez noc môžete usušiť.

V týchto kempoch často nájdete aj spoločenskú miestnost pre deti, obchod s potravinami atď. Cena pobytu sa pohybuje od 15EUR za pozemok a 2 osoby.

Samozrejme vždy záleží, ako veľa vybavený kemp si vyhliadnete. V Rakúsku nájdete kempy, ktorých súčasťou sú aj malé vodné svety s vyhrievanými bazénmi a saunovým svetom. Tu sa cena pohybuje okolo 40eur za pozemok a 2 osoby. Ak chcete vedieť viac o týchto kempoch a ich vybavení, môžete si prečítať príspevok venujúci sa základnému prehľadu luxusných wellness kempov v Rakúsku.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek typ dovolenky karavanom mimo sezóny, verte, že o zážitky nebudete mať núdzu a Vaše deti si to poriadne užijú. Nie je totiž nič krajšieho, než po celom aktívnom dni si spoločne sadnúť v karavane a užívať si tieto pekné chvíle.

Text: Klára Hájek Velinská (All4Camper.com), preklad: Martin Littmann