10 tipov na zábavnú dovolenku s deťmi

Karavaningu Vám dáva úplnú voľnosť pohybu. Preto nie je nič jednoduchšie, než spojiť cieľ dovolenky so zastávkou v zábavnom parku a odmeniť tak seba aj deti spoločne stráveným časom trochu inak. A kam sa vydať?

Ako som už písala v úvode, nespornou výhodou dovolenky karavanom je sloboda a nezávislosť. Vďaka tomu tak za relatívne krátku dobu môžete navštíviť mnoho turisticky zaujímavých destinácií a pritom nebyť obmedzení nepohodlím. V Nemecku je skoro na každom „rohu“ tzv. Stellplatz, kde za pár euro môžete bez obáv prenocovať, alebo zostať viac dní.

Nepáči sa Vám na nejakom mieste? Nie je nič jednoduchšie, nez nasadnú a odísť. Páči sa Vám na danom mieste tak, že ste sa rozhodli zostať dlhšie? Nevadí, veď všetko čo potrebujete máte sebou a jediným limitom dovolenky je jej začiatok a koniec.

Či už sa rozhodnete na dovolenke toho precestovať čo najviac, či najmenej, vždy bude platiť, že veziete ak sebou deti, určite budú radi za netradičné zábavné spestrenie. A aké iné im ponúknuť, než to vo forme zábavného parku. Poďme sa teda pozrieť na nejaké z nich, ktoré by mohli byť práve na Vašej trase a kde by ste sa mohli cestou zastaviť.


1. Aquapark Istralandia

Tento aquapark je na Istrii a nájdete v ňom 20 tobogánov rôznych náročností a dĺžok, keď celková dĺžka všetkých tobogánov činí 1,6km. Nechýba tu obľúbený „Crazy Hills“, rodinný člnový tobogán alebo rúrovitý člnový tobogán so svetelnými efektmi. Pre milovníkov adrenalínu a rýchlosti tu majú člnový „Flaying Boats“ alebo voľný pád z 27m výšky „Free Fall“.

Tí, ktorí nevyhľadávajú jazdu na tobogánoch, sa môžu kúpať v tunajších troch bazénoch. V bazéne s vlnami, v detskom a hydromasážnom.

Adresa: Ul. Ronke 1, 52474, Nova Vas, Chorvátsko

Stránky: http://www.istralandia.hr

Pri návšteve tohto aquaparku môžete svoj karavan zaparkovať na tomto mieste: Brtonigla, E751.
Ak túžite po pobyte v kempe, najbližšie tomuto aquaparku sú tieto kempy:

Via Terre

 

Mareda


2. Europa-Park

Tento zábavný park hodnotím ako jeden z najlepších, v ktorých sme kedy boli a napísala som na neho svoju recenziu. Zábavu si tam nájde naozaj každý a na vekové katagórii naozaj nezáleží. Park nájdete na hraniciach Nemecka, Francúzska a Švajčiarska.

Ak sa rozhodnete do tohto parku zavítať, odporúčam, než stáť na tunajšom parkovisku, zájsť do tunajšieho kempu (je hneď pri parku), ktorý tiež ponúka mnohho zážitkov. Kemp je čistý, priestranný, postavený vo westernovom štýle a Vaše deti sa v ňom nudiť nebudú.

Adresa: Europa-Park-Straße 2, 77977 Rust, Nemecko

Stránky: https://www.europapark.de/de

Kemp pri parku: Europa-Park Camp Resort

Europapark camp


3. Gardaland Park

Aj v tomto zábavnom parku sme niekoľkokrát boli a hodnotíme ho ako druhý najlepší z tých, ktoré sme navštívili. Veľkosťou je stredne veľký a aj tu si nájde každá veková skupina to svoje. Park možno prejsť za jeden deň a zážitkov budete mať neúrekom. Výhodou tohto parku je jeho poloha – leží pri jazere Garda a preto jeho návštevu môžete spojiť s cestou na dovolenku, alebo sa tam zastaviť pri Vašom návrate. Zážitky sú tu rodinné vodné atrakcie i adrenalínové dráhy. Kúsok od Gardalandu môžete navštíviť veľké Aquarium s morským svetom či aquapark. V parku je možné zakúpiť zvýhodnené vstupné do niekoľkých týchto častí, čo Vám zaručí niekoľkodenný pobyt a zábavu pre deti.

Adresa: Via Derna, 4, 37014 Castelnuovo del Garda VR, Taliansko

Stránky: https://www.gardaland.it/

Karavanové státie: Wohnmobilstellplatz in Castelnuovo del Garda

Najbližšie kempy:

Campeggio Gasparina

 

Gasparini Village

 

Eurocamping Pacengo SRL


4. Prater

Kto by nepočul o Prátri. Tento zábavný park je s Viedňou spojený tak pevne, že snáď každý, kto toto mesto navštívil, nevynechal zastávku v tomto parku. Ak ste v ňom ešte neboli a Vaša cesta na dovolenku povedie okolo, naplánujte si vo svojom dovolenkovom harmonograme aj zastávku v tomto parku. Nebudete ľutovať.

A čo na Vás v Prátri čaká? No predsa dobrodružstvo, tradície a kúzlo Viedne. Aj tu si každá veková kategória nájde to svoje, či už sa jedná o jazdu vláčikom pre malé deti až po adrenalínové atrakcie pre mládež a dospelých. Počet atrakcií je naozaj veľký a detailne sa na ne môžete pozrieť na tomto odkaze (atrakcia možné na pravej strane prehľadne filtrovať podľa zamerania).

Adresa: Prater 9, Viedeň 1020, Rakúsko

Stránky: http://www.prateraktiv.at/

A kde kempovať?

Kúsok od Prátru, cez rieku, je tento menší kemp 121 Am Kaisermühlendamm

 

V sobotu a nedeľu sa možno postaviť aj na toto miesto (v tieto dni je parkovanie zadarmo) 21/4 Heldenplatz

Ďalším možným státím je toto parkovisko pri Dunaji 3 Prixgasse


5. Action Aquapark

Ak Vaša cesta povedie do Bulharskom, najmä na jeho slnečné pobrežie, potom by ste nemali vynechať návštevu tohto parku, ktorého rozloha je 24tis. m2 a ponúka 13 rôznych atrakcií. Ich prehľad nájdete TU.

Pozor! Do aquaparku sa nesmie nosiť jedlo a preto s tým počítajte. Pitie si vziať môžete. V aquaparku sa dá stráviť príjemný deň, len v najvyššej sezóne je potrebné počítať s väčším množstvom návštevníkov, najmä po 15tej hodine, kedy je zľava na vstupnom. Do Aquaparku jazdí aj autobus zadarmo z týchto destinácií: Elenite rezort, St. Vlas, Sunny beach – Slnečné pobrežie, Nessebar, Ravda.

Adresa: Sunny Beach Resort, Main Road, Slnečné pobrežie, Bulharsko

Stránky: https://www.aquapark.bg/en/

Kempovanie, alebo státie s karavanom blízko parku:

Na tejto ulici je státie s poplatkom 10eur / 24hodín: Burgas, Unnamed Road


6. Phantasialand

Tento park nájdete cca 20 kilometrov od Kolína a patrí medzi tie najlepšie v Nemecku. Park je plný atrakcií pre deti i dospelých a nechýbajú ani zábavné show. Tento park, rovnako ako Europa park, je zaujímavý aj svojou rozmanitosťou jednotlivých atrakcií. V jednom dni tak môžete tráviť pomyselný pobyt na horách, rovnako tak ako na vode. Tematicky je rozdelený do šiestich krásnych častí.

Adresa: Berggeiststraße 31-41, 50321 Brühl

Stránky: http://www.phantasialand.de/de/

Kempovanie blízko parku:

Hneď v okolí parku sú dve parkoviská, na ktorých sa dá stať. Podľa recenzií nie sú tieto státia kvalitne hodnotené, ich cena je premrštená. Záleží teda na Vás, či ich využijete.

Bornheim, 66 Coloniastraße

Brühl, 83 Lenterbachsweg

Ďalšie státie v dojazdovej vzdialenosti:

Max-Planck-Straße


7. Zábavný park Geiselwind

Tento park má dobrú dostupnosť, nájdete ho pri diaľnici A3 medzi Würzburgom a Norimbergom. Jeho veľkosť je neuveriteľných 400 tisíc metrov štvorcových a počet atrakcií prevyšuje číslo 100. V tomto parku, okrem atrakcí pre malých i veľkých, nájdete niekoľko náučných chodníkov a tiež priľahlú zoologickú záhradu. Výlet sem teda môžete spojiť ako sa zábavou, tak poznaním.

Špeciálnou atrakciou tohto parku je rozhľadňa „Top of the World“, ktorá je so svojimi 90 metrami najvyššou prenosnou rozhľadňou na svete. Ďalším originálnym zážitkom v tomto parku je „Bumerang“, jediná loopingová horská dráha v Nemecku.

Po celom parku sú rozmiestnení umelci, ktorí zoznamujú deti s rôznymi druhmi remesiel. Najobľúbenejšími umelcami sú samozrejme tí, čo maľujú deťom na tvár najrôznejšie obrázky. V tomto parku sa rozhodne nebudete nudiť a možno Vám nebude stačiť jeden deň. Veď zážitkov a poznania je tam toľko …

Adresa: Wiesentheider Str. 25, 96160 Geiselwind

Stránky: http://freizeit-land.bayern/

Státie blízko parku:

Schlüsselfeld, 4 Concorde-Straße


8. PLAYMOBIL FunPark

Playmobil FunPark nájdete západne od Norimbergu. K dispozícii sú ako vonkajšie, tak vnútorné priestory a jeho rozloha je 90 tisíc metrov štvorcových. Tento park je zameraním skôr pre menšie deti, ale aj dospelí si tu nájdu to svoje. Súčasťou parku je aj westernové mestečko, zastrešené lezecké centrum so svetelným labirintem či HOB centrum. Pre zábavu menších deti je tu Playmobil centrum, kde si môžu hrať s originálnymi figúrkami tejto značky. U parku nájdete aj detské ihrisko s minigolfom, hotel a záhradné centrum s akciami pre deti. Plán parku v interaktívnej podobe si môžete prezrieť TU.

Adresa: Brandstätterstraße 2-10, 90513 Zirndorf, Nemecko

Stránky: https://www.playmobil-funpark.de/

Státie s karavanom:

Priamo pri parku bol Stellplatz, ktorý je ale od tohto roka z kapacistních dôvodov zrušený. Najbližšia možnosť kempovanie uvádzam nižšie.

Campingplatz „Zur Mühle“


9. Bavorský park

Tento park nájdete v Reisbach-u v južnej časti Dolného Bavorska. Nájdete v ňom viac ako 80 atrakcií na ploche 400 tisíc metrov štvorcových. Výhodou je jeho poloha a možnosť spojiť dohromady relax, kúpanie a zábavu. Park totiž leží neďaleko známych wellness miest Bad Füssing, Bad Griesbach a Bad Birnbach. Nemusíte sa báť ani škaredého počasia. Pokiaľ do tejto oblasti už zavítate, pri nepriazni počasia zmeníte harmonogram, navštívite termálne kúpele a ďalší deň, po vyčasení, sa môžete vydať do tohto parku.

Po vstupe do parku, pre ľahšiu orientáciu a prehľad „čo kde je“, môžete využiť jazdy tunajšom vláčikom Bayern-Park-Express. Vláčik prechádza okolo detskej horskej dráhy nazvanej „Žabia dráha“ a vodné horské dráhy. Ďalšími atraktívnymi zastávkami pri okružnej jazde parkom je jazda na somárovi, hojdacia loď a retiazkový kolotoč. V parku tiež nájdete veľa pohodových a menších atrakcií, ako je železnica pre deti prechádzajúca cez krajinu trpaslíkov. Ďalšou zábavou pre Vaše deti bude trampolínový park či náučný chodník nazvaný „Olympiáda zvierat“.

Mládeži sa určite bude páčiť katapultová horská dráha „Čarostrelec“. Zrýchlenie z 0 na 80 kilometrov za hodinu za 2,3 sekundy s prvkom Top-Hat-Inside, tj. Hlavou dolu na samom vrchu dráhy, loopingy a s dvojitým prevalením Heartline-roll.

Adresa: Fellbach 1, 94419 Reisbach

Stránky: https://www.bayern-park.de/cs/

Karavanové státie:

Hneď pri parku je Stellplatz Bayern-Park Freizeitparadies GmbH otvorený od apríla do polovice októbra. Možno parkovať aj na parkovisku pri parku zadarmo. Možno stať aj s obytným prívesom.

Asi 9km od parku je kemping Vilstasee Camping. V tomto kempe nájdete ako vyhrievaný bazén, tak možnosť kúpania v tunajšej vodnej nádrži Vilstal. V okolí je veľa cyklotrás a turistických cieľov.

kemp Vilstasee Camping

Ak sa rozhodnete z tohto parku prejsť do kúpeľov Bad Füssing, len kúsok od nich nájdete Tennispark, kde môžete v pokoji doplniť vodu, dobiť batérie a vyčisti WC kazetu.

Tenispark


10. Skyline Park

Priamo pri diaľnici A96, v bavorskom Bad Wörishofen nájdete tento zábavný park. Rozlohou nie je tak veľký, ako iné parky, ale aj tu zažijete veľa zábavy a odnesiete si mnoho zážitkov. Park je umiestnený v krásnej krajine a počet atrakcií v ňom dosahuje číslo 60.

Najväčšou a tiež hlavnou atrakciou parku je Sky Rafting, čo je obria raftingová atrakcia s divokými perejami a prudkým spádom. Súčasťou parku je bazén s najrôznejšími šmykľavkami, najväčší autodróm v Nemecku a 700m dlhá bobová dráha. V parku prebiehajú aj nočné akcie, čo ocenia milovníci adrenalínu a zábavy.

A aké je ďalšie veliké lákadlo tohto parku? Sky Wheel. Ide o najvyššiu loopingová horská dráha na svete. Pri jazde na Vás čakajú hneď dva loopingy na pomerne krátkej dráhe.

Tento park nezabúda ani na najmenších. Tí sa môžu povoziť minivláčikom, hrať sa na vodnom ihrisku, stavenisku s bagre či skákať na trampolíne.

Celý zoznam atrakcií si môžete prezrieť na tomto odkaze.

Stránky: https://www.skylinepark.de/


Nech už sa rozhodnete pre návštevu akéhokoľvek parku, prajem Vám veľa zábavy.

Klára Hájek Velinská (All4Camper.com), preklad: Martin Littmann